Önbecsülés - teszt

Három aspektusa van, az önmagunkba vetett bizalom, az önmagunkról kialakított kép, és önmagunk szeretete. E háromnak egyensúlyban kell lenni, hogy az önbecsülésünk harmónikus legyen.

Az önszeretet a legfontosabb aspektus. Míg maga az önbecsülés azt jelenti, hogy reálisan látjuk magunkat, az önszeretet feltétel nélküli, vagyis hibáink és korlátaink, kudarcaink és vereségeink ellenére is szeretjük önmagunkat, pusztán azért, mert egy belső hang azt súgja, hogy szeretetre és tiszteletre méltóak vagyunk. 

Az önszeretet nem teljesítményfüggő. Ez teszi lehetővé, hogy elviseljük a megpróbáltatásokat, és egy kudarc után is talpra álljunk. Nehéz helyzetekben a szenvedéstől és a kétségektől ugyan nem óv meg, de a kétségbeeséstől igen. Jó tudni, hogy nagyrészt a gyermekkorban a családtól kapott szeretettől és "érzelmi tápláléktól" függ.

Az önkép az önmagunkra irányuló tekintet, erényeink és hibáink felmérése. Nem csak az önismeretről szól, hanem egy meggyőződés, hogy milyen erényekkel és hibákkal, képességekkel és korlátokkal rendelkezünk. Kialakítása meglehetősen szubjektív folyamat, megfigyelése korlátokba ütközik, megértése sem egyszerű - de azért ne add fel! :-)

A pozitív önkép egy belső erőforrás, ami lehetővé teszi, hogy kedvezőtlen körülmények között is célba érjünk. ha sérült, vagy bizonytalan, vagy korlátozottnak érezzük a belső lehetőségeinket, akkor rengeteg időnk elmehet arra, hogy rátaláljunk, a saját utunkra - de mindenképpen megéri erőfeszítést tenni bele! Mindezt leginkább a családi környezetünk határozza meg, azok az utak, amelyeket a szüleink szántak nekünk.

A harmadik aspektus az önbizalom - amit gyakran kevernek az önbecsüléssel. Az önbizalom azt jelenti, hogy képesnek tartjuk magunkat arra, hogy a fontosabb helyzetekbenhelyesen viselkedjünk. Jellemzően az önszeretet és az önkép következménye, de mégis alapvető szerepet tölt be az önbecsülés vonatkozásában, mert olyan tettekben nyilvánul meg, amik apró, mindennapi sikereket okoznak, ilymódon hozzájárulva a lelki egyensúlyunk kialakításához és fenntartásához, aminek következtében az önbecsülésünk megmarad egy adott szinten, vagy erősödik.

Az önbecsülés három aspektusa tehát szorosan összefügg:önmagunk szeretete megkönnyíti a pozitív önkép kialakítását, ami jótékony hatással van az önbizalomra.

Hiszel magadban? Megadod magadnak azt az elismerést, amit megérdemelsz?

Az önbecsülés a személyes boldogság, a párkapcsolatok és az eredményesség szerves része. Ez a teszt az önbecsülés általános szintjének értékelésére és annak meghatározására szolgál, és hogy kell -e önképeden dolgozni. Töltsd ki ezt a kérdőívet, hogy kiderüljön milyen önbecsüléssel bírsz. 

Vizsgáld meg a következő állításokat, és jelezd, hogy milyen mértékben értesz egyet velük. A legpontosabb eredmény elérése érdekében kérjük, válaszolj minden kérdésre a lehető legőszintébb módon!